Smaczne, domowe przysmaki dla psa. Trzy sprawdzone przepisy, które pokocha Twój pies.

Pembroke Welsh Corgi lying on floor with bowl full of dog food

Wiele właścicieli psów, boryka się z problemem, zakupu najwyższej jakości przysmaków dla psa, które uzupełnią jego dietę, ale również korzystnie wpłyną na jego samopoczucie i kondycję. W sklepach zoologicznych, znaleźć można liczne kości, części zwierzą, oraz kąski, które choć mogą się wydawać idealne, nie zawsze są wskazana dla naszego zwierzaka? Dlaczego? Przede wszystkim przez sposób ich wykonania. Najczęściej, produkty te są wędzone, a niekiedy, zawierają również szkodliwe w nadmiarze konserwanty, które mogą podrażnić układ pokarmowy, lub wywołać alergię u psa. Jeśli dysponujesz odrobiną wolnego czasu, posiadasz w domu dostęp do piekarnika lub najlepiej suszarki do owoców i warzyw, to koniecznie sprawdź, jak samodzielnie, przygotować nie tylko zdrowe, smaczne, ale również tanie przysmaki dla zwierzą.


Domowe przysmaki dla psa. Jak je zrobić?


Przygotowanie domowych przysmaków dla psa, nie jest trudne. Najważniejsze jest, znalezienie odpowiednich produktów, które nadają się na przysmaki, i nie są szkodliwe dla pupila. Może być to mięso, warzywa, kości, oraz podroby. Jak zrobić z nich smaczne kąski?
Jeśli chcesz zrobić mięsne kąski dla psa, najlepiej wybierz pierś z kurczaka, indyka, kaczki lub postaw na wołowinę, najlepiej nieprzerośniętą tłuszczem. następnie, pokrój ją w cienkie plasterki, oraz umieść na sitach do suszenia, lub kratce piekarnika. Takie mięso, należy suszyć w 30 do 40 stopniach, do momentu aż zmieni kolor, i będzie lekko gumowe.
Porada: Jeśli mas problem, z przygotowaniem kąsków dla psa, gdyż plasterki są nie równe, lub zbyt grube, możesz ułatwić sobie krojenie mięsa w bardzo prosty sposób. Wystarczy, że zamrozisz mięso, i nie dopuścisz, do całkowitego rozmrożenia. Takie plasterki, doskonale się kroi, a cały proces trwa kilka chwil. Pamiętaj, że wysuszone mięso, należy przechowywać w szczelnym pojemniku, w suchym i zacienionym miejscu.


Drugim, doskonałym przepisem, na proste przysmaki dla psa, są suszone kurze łapki. Kości z kurczaka jak i kury, nie mogą być gotowane, gdyż stwarzają one ogromne niebezpieczeństwo dla zwierząt. Mogą doprowadzić nawet do pęknięcia przewodu pokarmowego. Suszone, nie są jednak problemem. Wystarczy umieścić je w suszarce, lub piekarniku, i suszyć aż do momentu, gdy staną się twarde. Tak przygotowane łapki, przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, by nie wilgotniały, co może doprowadzić do psucia.
Ciasteczka. Kto ich nie lubi? Ciasteczka dla psa, nie są trudne w przygotowaniu. Wystarczy ugotować ćwiartkę z kurczaka, dokładnie oskubać, dodać do niej starta na drobnych oczkach marchew, mąkę, oraz jedno jajko. Całość porządnie wymieszać, zagnieść ciasto, rozwałkować i wycinać małe kąski. Piec w temperaturze 180 stopni, aż zmienią kolor na lekko złoty, i będą dość twarde. Odstawić do ostygnięcia, a następnie przełożyć do pojemnika.
Przysmaki dla psa, nie muszą być drogie, ani oszukane. Jeśli zrobisz je samodzielnie, Twój pies, będzie jadł wyłącznie najwyższej jakości produkty, które doskonale wpłyną na jego rozwój, chęć do zabawy, a nawet samopoczucie. Koniecznie wypróbuj sprawdzone przepisy, na łakocie dla psa.